20 dages madplan før baby kommer

En af de dejlige ting ved at have en kælder er, at der står et monstrum af en kummefryser. Jeg er glad for mad – men en af de ting jeg absolut ikke orkede efter sidste omgang fødsel, var at lave mad. Eller købe ind for den sags skyld. Heldigvis havde vi søde og hjælpsomme mennesker omkring os, som hjalp til (og take-aways lige om hjørnet), men denne gang synes jeg, jeg skylder mig selv at være lidt bedre forberedt (og spare lidt på take-away budgettet). Så med inspiration fra diverse amerikanske mommybloggeres madplaner, besluttede jeg mig for at give mig i kast med et omfattende madlavningsprojekt, som skal sikre, at vi har (sund og nem) aftensmad de første 20 dage efter lillebror kommer – og lidt til. Altsammen lige til at hive op af fryseren :)

Det er selvfølgelig ikke kun relevant for nybagte forældre – man kan sagtens spare både tid og penge ved at lave større portioner og fryse ned på forhånd, så man altid har noget lækkert ved hånden, når tiden er knap eller man bare ikke gider lave mad. Selvfølgelig begrænser det lidt mængderne, hvis man har en lidt mindre fryser, men nogle af retterne kan pakkes, så de næsten ikke fylder noget. Fx er jeg begyndt at snuse lidt til crockpot retter, og de fylder ikke meget i fryseren, og det samme gælder burritos.

De fleste af opskrifterne er velkendte favoritter hjemme hos os, og andre er helt nye forsøg, som jeg er spændt på at smage. I alt har jeg givet mig i kast med 11 opskrifter (hvoraf flere udgør dobbeltportioner), 2 smoothie opskrifter og breakfast burritos.

Min 20 dages madplan

Jeg valgte følgende opskrifter, fordi de alle er nemme at fryse ned og varme op igen.

Chili con carne
Cheesy taco bake

Wok med oksekød og teriyaki sovs
Sød kartoffel og kokossuppe
Toscansk tomatsuppe
Kylling enchiladas
One pan chicken Alfredo
Coq au vin
Ovnbagte kylling fajitas
Grønsags stew
Linser og butternut squash karry
Breakfast burritos
Banan, bær og vaniljeis smoothie
Grøn smoothie

Første skridt var selfølgelig at finde og vælge alle opskrifterne og skrive ingredienserne ned på en lang indkøbsliste. Find ud af hvad du skal bruge og i hvilke mængder. Når listen er klar, er det “bare” om at få det hele købt ind. For mit vedkommende blev det til en tidlig tur i Netto og Bilka lørdag morgen. Når man ved præcis hvad man skal have (og har gode hjælpere til at køre vognen), er det egentlig ikke så slemt. Samlet set har det hele kostet omkring 2000 kr – men det er så også inklusiv en række andre praktiske ikke-madrelaterede ting, som er gode at have liggende på lager (toiletpapir, køkkenrulle, shampoo, sæbe, tandpasta, snacks osv). Til selve madprojektet købte jeg også:

6 aluminiumsbakker med låg (18,5 l – hvilket passer godt til os, 2 voksne og et barn)
Selvklæbende etiketter

Store fryseposer 
Folie

Maden kan holde sig i op til 3 mdr i fryseren, så HUSK at markere dato på det, du laver. Udover dato skriver jeg også hvad retten er (du tror, du kan huske det, men der er gode chancer for at glemme hvad det egentlig er der gemmer sig i poserne/foliebakkerne). Skriv også hvordan retten varmes op og evt hvad du vil servere til. Det gør det både nemmere at huske at købe det forskellige tilbehør ind. Fx købte jeg en stor bakke bacon og inddelte i portioner til supperne, en masse nacho chips osv. Og så er det også nemmere hvis det er andre end dig selv, der skal varme maden op.

indkøb

Når den overvældende indkøbstur er overstået og alt er købt ind, så er det egentlig bare at gå i gang. Jeg ville lyve hvis jeg sagde, det hele var overstået på en dag. Jeg fordelte madlavningen på flere formiddage (4 for at være helt præcis). Nogle rettere tager længere tid at lave end andre, men faktum er bare, at min krop ikke holder til at stå op i så lang tid ad gangen.

Men start fra en ende af, og så er det bare igang :) Husk, mine portionsanvisninger: 1 portion = 2 voksne og 1 barn. Skal man fodre flere sultne munde, kan man gange op eller slå portionerne sammen – husk at købe foliebakker som passer til dine portionsanretninger.

voksewerk
Chili con carne (3 portioner):
Her brugte jeg min absolut favorit go-to opskrift på chili con carne, som du finder på Valdemarsro – jeg tilføjer dog som regel altid en ekstra dåse tomat og lidt ekstra oksekød end opskriften anbefaler.
Retten fryses ned i 3 poser, og varmes op i gryde inden servering. Servér evt med nacho chips eller ris, creme fraiche, avocado og friske tomater eller salsa.

Cheesy taco bake (2 portioner):
Den her er ny for mig, men jeg tror den kommer til at smage godt.

3dl ris (jeg brugte en blanding af hvide og vilde ris)
1 løg, hakket
400-500 g hakket oksekød
1 grøn peber
2 tsk Spidskommen
3 tsk taco krydderi blanding (tex mex)
1 lime
1 pose cheddar ost
2 dåser hakket tomat

Fremgangsmåde: Kog risene. Hak løg og grøn peber i tern. Svits løgene på en pande (med høje kanter) indtil de er bløde og tilsæt kødet. Brun kødet og tilføj grøn peber. Tilsæt saft fra 1 lime samt spidskommen og taco krydderier. Tilsæt hakkede tomater og rør rundt. Når risene er færdigkogte, blandet de sammen med kødet. Smør to foliebakker (18,5 l) med olie og fordel blandingen i bakkerne. Fordel osten i bakkerne og mix.
Servering: (frossen) Bag med folie på toppen ved 190 grader i 40 minutter. Derefter i ca 10 min uden låg. Servér med nacho chips , salsa etc.

Wok med oksekød (2 portioner):
Den her ret laver vi tit herhjemme, og den smager så godt. Jeg har dog aldrig prøvet at fryse den ned før, men mon ikke resultatet nok skal blive smagfuldt. 

400 g oksekød i strimler
1 brocolli
6 gulerødder
1 dåse ananas
2 alm løg
2 rødløg
1 bakke champignoner
2 store porrer
1 squash
2 poser teriyaki sovs (vi foretrækker den der hedder Han’s Daily Beef Teriyaki)

Fremgangsmåde: Hak og snit alle grønsager i mundrette bider og fordel i 2 poser (jeg fyldte 2x 6 liter). Luk poserne. Fordel kødet i to mindre poser.
Servering: Brun kødet i en lille smule olivenolie ved høj varme i en wok. Når kødet er brunet tages det op af wok’en. Tilsæt lidt mere olie og dernæst grønsagerne. Når grønsagerne begynder at blive bløde (men stadig har lidt bid) tilsættes teriyakisovs og kødstrimler. Lad simre i et par minutter. Server evt med ris (vi plejer at spise det uden tilbehør).

wok
Sød kartoffel og kokossuppe (2 portioner):
Jeg elsker den her opskrift – især på de køligere dage. Du kan finde opskriften her
Servér evt. med bacon og ciabattabrød.

Toscansk tomatsuppe (2 portioner):
Lækker, lækker tomatsuppe – den tager lidt tid at lave, men det er det værd! Resterne kan nemt konverteres til lækker pastasovs, hvis man skulle blive træt af at spise suppe :) Det er en Jamie Oliver opskrift, som du kan finde lige her

Kylling enchiladas
Der findes mange forskellige opskrifter på gode enchiladas. Vores består primært af sorte bønner, kylling, ost og krydret tomatsovs. Fryses ned i foliebakker, lige til at varme i ovnen. Serveres med frisk salsa, creme fraiche, lime og avocado.

One pan chicken Alfredo
En super nem opskrift (dog ikke særlig kalorievenlig) som vi laver engang imellem. Lavede en lidt større portion end opskriften anbefaler, og frøs den ned i to bakker. Opskriften finder du her

chickenalfredo

Coq au vin (2 portioner)
Okay, det her er en af mine absolut ynglingsretter til efterår og vinter! Den er super autentisk (kokken hedder Jean Pierre og har den mest fantastiske accent). Opskriften findes på youtube Jeg har lavet kartoffelmos til, som også er frosset ned i foliebakker. Du kan finde tips til hvordan du kan nedfryse og varme kartoffelmos her

Ovnbagte kylling fajitas (2 portioner)

chicken and taco bake
Grønsagsstew (2-3 portioner)
Både denne opskrift og retten med linser og butternut er nye for mig. Dog var de nemme at forberede, fordi alle ingredienserne “bare” skulle skrælles, hakkes, vejes og smides i poser. Jeg er ihvertfald spændt på hvordan det kommer til at smage. Opskrifterne finder du her. Siden byder desuden på en masse andre slow-cooker måltider, som er lige til at fryse ned.

Linser og butternut squash karry (2-3 portioner)
Opskrift findes her

Breakfast burritos
Jeg har taget udgangspunkt i denne opskrift. Er spændt på hvordan de smager, men er nu ret sikker på de bliver et hit at hive op ad fryseren.

Banan, bær og vanilje smoothie (7 stk)
Egentlig har jeg ikke brugt nogen opskrift, men bare taget udgangspunkt i det der plejer at være en sikker vinder herhjemme. Jeg har blandet jordbær, blåbær, vaniljeis og 1 banan i ziplock poser.

Green smoothie (7 stk)
Den grønne smoothie opskrift er fundet her – har ikke afprøvet den før, men god ser den ud.

Velbekomme :)

Skriv kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *