Ambitioner om babytegnsprog

Første gang en veninde spurgte “skal i så lære Augusta tegnsprog” var jeg fuldstændig intetanende om, hvad det var. Tegnsprog? Hvad? Og hvordan? Men efter at have oplevet flere mindre børn være i stand til at udtrykke deres behov med hænderne (og med stor succes), besluttede jeg mig for, at vi også måtte gør et forsøg. So here we are, i fuld gang med at øve os i at lære babytegnsprog. Jeg begyndte med at google lidt rundt og lede efter håndtegn og info om, hvordan man kom igang. Faktisk blev jeg overrasket over, hvor mange ressourcer, der er til rådighed – selv fandt og printede jeg denne oversigt, som kom op og hænge ved siden af Augustas spiseplads. Vi har ikke været 100 pct konsekvente, men øvelse gør mester (og vi øver os i at huske at få tegnene gjort i forbindelse med måltider). Indtil nu har vi arbejdet med ordene spise, drikke og færdig. Men der er lang vej endnu, og det kan være svært at bevare begejstringen, når der er lang tid til, at man kan begynde at se resultater.

For en uges tid siden besluttede jeg mig for at komme lidt mere ind i kampen, og investerede i The Baby Signing Bible. Tanken er selvfølgelig, at jeg skal have sat mig lidt bedre ind i, hvad det er vi har gang i – og måske udvide ordforrådet en smule. Indtil videre er jeg godt tilfreds, og jeg var ret begejstret over at læse lidt om de egentlige fordele ved babytegnsprog:

Signing babies can develop language skills earlier than babies who never learn to sign. This makes earlier communication much clearer and easier. Signing Greatly reduces temper tantrums because the infant can communicate a need or want before they can talk. Babies who sign tend to be less frustrated and happier (lyder det ikke skønt?!) Babies who learn sign language develop recall skills that make them better performers at school later on (The Baby Signing Bible, p. 26). 

Hvorvidt alle de dejlige løfter om gladere og mere kommunikative babyer gør sig gældende, når man kun bruger tegnsprog delvist, ved jeg ikke – men det er da forsøget værd, hvis man ellers har overskuddet til! Faktisk fortæller bogen både om hvornår og hvordan man kommer rigtigt igang, og foreslår fx at man starter med 1-5 tegn og fylder mere på efterhånden som man selv husker at bruge tegnene. Og ja, så har bogen en ordbog som indeholder en masse tegn (så du kan lære din baby at “sige” alt fra brandmand til kålorm!)

Læs hvad 3 andre møder siger om deres erfaringer med babytegnsprog:

Vi har haft stor glæde af babytegnsprog i vores lille familie. Vi har kun brugt tegnsprog for en håndfuld essentielle ord som fx mere, tørstig, færdig osv. Vi begyndte at vise håndtegnene mens vi sagde ordene allerede da han var 6 mdr gammel. Allerede som 10 mdr gammel baby, har vores søn kunne give udtryk for sine ønsker ved at vise os håndtegn. Det har uden tvivl været en vigtig årsag til mere ro og et roligere barn, fordi vi har kunne forstå ham. Selv min mand er begejstret og overbevist om effekten. Der er ingen tvivl om, at vi skal bruge tegnsprog igen, når vi får barn nummer 2 en dag. Camilla Kofod, mor til Oliver på 2 år

Altså. Det handler om at være konsekvent. Og gøre det altid. Begynd med nemme tegn som færdig, mere, drikke. Og så bliver det flere og flere tegn. Vælg ting som i siger meget. Skifte ble, rent tøj. Flaske. Sut. Rebekka, mor til Maverick på 2 år

Interessen kom sig faktisk af, at jeg besluttede mig for at læse til pædagog for nu 8 år siden. I den forbindelse lærte vi en masse om barnets udvikling, og jeg begyndte at få interesse for børn med sprogvanskeligheder. Min drøm blev så at blive talepædagog. Som tiden gik blev det dog ikke helt sådan, men min interesse for barnets udvikling, og specielt den sproglige, hang dog ved. I samme periode arbejdede min mand med autistiske unge, og han fortalte, at de brugte tegn til tale. Jeg begyndte at kigge lidt ind i det og samtidig fald jeg over flere programmer i fjernesynet, der handlede om netop dette emne. Jeg fik faktisk en babytegnsprogs dvd til min datters navngivning (efter ønske!), som jeg og min mand kastede os ud i. Jeg kunne godt se, at det var lidt overvældende, og at der var mange tegn, man kunne bruge. Men vi blev enige om, at vi ville begynde med meget få tegn og kun ‘behovstegn’ (mad, drikke, færdig, mere) og dem introducerede vi, da Afeline var omkring 6-7 måneder. Vi brugte tegnene hver gang vi f.eks. spurgte om hun var tørstig, og ville have noget at drikke. Når vi sagde ordet brugte vi tegnet. Det blev vi ved med i 3-4 måneder og fra hun var omkirng 10 måneder, begyndte hun selv at bruge tegnene, gradvist selvfølgelig. Men jeg fornemmede meget hurtigt, at det lettede på frustrationerne hos hende, at vi var i stand til meget hurtigt at afdække, hvad hun ville, fordi hun simpelthen kunne sige det til os med sine hænder. Hun forstod jo godt, hvad vi sagde til hende, og nu havde vi så givet hende muligheden for at kunne kommunikere på andre måder end med skrig og skrål, og uden at vi skulle gætte os frem til, hvad hun ville eller ikke ville. Vi kom aldrig længere end at bruge behovstegn (vi udvidede dog lidt med tegn som hjælp, og et par enkelte dyr) men forskning viser faktisk, at børn, der bruger tegnsprog i gennemsnit lærer at tale hurtigere end børn der ikke bruger det. Det har været en stor hjælp og lettelse og faktisk også sjovt at begive sig ud i at lære at kommunikere med sit barn – og at det bliver en tovejskommunikation – også selvom barnet ikke har noget reelt talesprog. Louise, mor til Afeline på 5 år og Otilia på 2 år.

Har du fået mod på at kaste dig ud i noget tegnsprog, kan du også kigge her: Mine første tegnBabytegn og Små fingre fortæller. Skriv endelig en kommentar herunder, hvis du allerede har erfaringer med babytegnsprog – jeg ville elske at læse, hvad I har gjort og hvordan det er gået!

Skriv kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *