Kære Augusta | Glædelig jul & Godt nytår

Kære Augusta,

Det har været jul og nytår, og det har været dejligt. Jeg må sige, at du (lidt imod min forventning) har taget det hele vældig pænt. Til trods for, at du bare nogle få dage før jul blev dybt ulykkelig, så snart jeg forlod dit synsfelt og vågnede grædende adskillige gange om natten og holdt os vågne i flere timer ad gangen, var du nogenlunde tilfreds og i godt humør julen igennem. Jeg var så spændt på dine vegne. Ikke fordi du endnu forstår, hvad julen går ud på, men mere fordi “du” markere en helt ny era i vores lille familieliv. Og eftersom julen er en vaskeægte familiehøjtid, var jeg spændt på at introducere dig til den – og ikke mindst, hvordan du ville reagere.

Julen blev holdt hos mormor og morfar i selskab med morbror Magnus og faster Maja. Og det hele foregik stille og roligt, dog en anelse atypisk. Normalt spiser vi julemiddag sammen, danser om træet og synger sange. I år gjorde vi det lidt omvendt. Du fik mad ved en 17:00 tiden, som du plejer, så du kunne komme i seng til tiden.  Mormor og jeg var blevet enige om, at danse om juletræet inden du blev puttet (og altså inden de voksne gik ombord i julemiddagen), så du kunne nå at være med, bare en lille smule. Lyset blev slukket, og træet blev tændt. Umiddelbart lod du ikke til at synes, der var noget mærkeligt ved det. De første par sange sad du skiftevis på fars og min arm, men efter at have undret dig gevaldigt over vores allesammens spontane trang til at synge og gå i rundkreds, fik du mod på at gå med rundt om træet. Mest på tæer. Du elsker at holde i hånd og spadsere rundt overalt på dine små fusser, og du tog turen rundt om træet adskillige gange, altimens du var dybt optaget af julepynt og de levende lys (jeg havde nær sat ild til mit eget hår, da det blev min tur til at holde dig i hånden). Du åbnede en enkelt julegave fra far og mig: 5 bøger. Jeg havde troet indpakningspapiret ville være mere interessant end selve indholdet af gaven, men du gav dig straks i kast med at bladre i bøgerne. Og det var så den juleaften for dit vedkommende. Ikke den helt store begivenhed, men dog alligevel ganske perfekt. Du faldt heldigvis nogenlunde hurtigt og nemt i søvn (vi går gennem en periode, hvor det, at falde i søvn selv er en by i Rusland). Og så satte de voksne sig til bords. Lige da vi havde sat os, blev vores julemiddag afbrudt af et opkald fra Grækenland. Morbror Ulrik ringede via skype, så vi skiftedes til at gå ind i køknet og snakke med ham. Han nåede ikke at se dig denne gang – så han må vente til sommer, når han kommer hjem med at se, hvor dejlig du er. Det var først hen mod risalamanden at alle var samlet omkring bordet igen. Din far fik mandlen og mandelgaven var et paratviden spil, som morfar og far fik taget hul på, da alle gaver var pakket op. Vi læste juleevangeliet og hyggede os med gaverne. Vi pakkede også dine op. Du fik blandt andet Imse Vimse hagesmække, musikinstrumenter og en Mickey Mouse bamse (Mickeys Klubhus på Disney channel har længe været et hit). Det med gavnerne bliver først rigtig spændende for dig om et års tid eller to.

Det var en hyggelig aften og en dejlig jul. Du vågnede ked af det et par gange i løbet af aftenen, men far beroligede dig tilbage i søvn. Til gengæld vågnede du julenat og holdt os vågne i 2 timer, så vi alle 3 først faldt i søvn kl. 04:00. Det kunne jeg godt have undværet; især fordi du vågner til sædvanlig tid uanset hvor lang natten har været. Til gengæld var vi (altså din far og jeg) så heldige, at vi “fik lov” at tage en lang lur 1. juledag, mens du sov til middag og hyggede dig med mormor og morfar. Resten af juledagene blev brugt med familien og på at hygge. Vi var til din oldemors 80 års fødselsdag, og moster og onkel kom til Sjælland til lidt kvalitetshygge (de er helt vilde med dig). I det hele taget er der vist ikke nogen, der ikke er vilde med dig; især nu, hvor du er så nem at kommunikere med, og stort set altid er med på sjov og ballade. Du snakker, ævler løs og fortæller lange historier om hvem-ved-hvad. Men det lyder sjovt. Du kan klappe på “kommando” (din fars udtryk – “tricks” er et andet ord han bruger tit. Man skulle tro, han havde været hundeejer i et tidligere liv), efterligne grimasser og sjove lyde. Du finder på at smide dine brødbidder på gulvet, én ad gangen med et glimt i øjet, og du har taget dine første skridt – selvom det ikke helt tæller, fordi jeg ikke så det. Godt nok vakler du stadig en del, men under alle omstændigheder tog du to helt selvstændige skridt i et forsøg på at komme fra mormor over til din (pavestolte) far. Så det er jo ikke noget under, at familien er vild med dig. Det lader til, du allerede har fundet ud af, at charme er vejen frem i livet.

Det har også været nytår, og også det gik bedre end forventet (og bedre end jul, rent sovemæssigt). Da du først var blevet puttet, sov du lige igennem al larmen fra nattens festfyrværkeri, og – selvom du var vågen på hele bilturen hjem – var du nogenlunde nem at få til at sove igen, da du blev puttet i din egen seng. Nytår blev fejret med familierne Hornslet og Bryde, i alt var vi 13 voksne og 2 børn. Du virkede ganske tilfreds med det hele, og brugte den første halve time på at observere og forsøge at kravle i hælende på Oliver. Det lykkedes ikke helt, for han er trods alt lidt for hurtig til dig. Til gengæld fik du lov at kigge lidt med på hans iPad og låne hans mor lidt. I blev begge to puttet nogenlunde samtidig, faldt i søvn nogenlunde samtidig og sov begge to i hver jeres værelse ovenpå, mens de voksne satte sig til bords med et overflod af lækker mad og hyggeligt selskab. I bund og grund var det jo ikke meget nytår, du fik oplevet, men du var så dejlig nem at have med – og det gjorde din fars og mit nytår helt specielt. Det kunne ikke have været bedre, faktisk. Selvfølgelig vågnede du til sædvanlig tid nytårsmorgen, men vi forsøgte at indhente lidt søvn, da du sov til middag. Og så brugte vi ellers årets første dag på ren afslapning, en lang gåtur og en film, da du var blevet puttet. 2013 gav os dig, så selvfølgelig bliver det et år, vi aldrig glemmer. Det har været et godt år, et hårdt år og et overvældende år, men det har også været det år, hvor jeg har lært at føle kærlighed på en helt ny måde. Den glæde og lykke, du bringer ind i mit (og vores liv), er ubeskrivelig, og selvom jeg synes, det har været og er hårdt til tider, at være førstegangs mor, så er du en uvurderlig og ganske uundværlig guldklump. Jeg elsker dig. Glædelig jul og godt nytår min pige.

Mor heart copy

Skriv kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *