Mød en mor | Anne

I mine øjne kræver det en ret sej kvinde at flytte til et andet land, lære et helt nyt sprog og tilpasse sig en fremmed kultur. Sådan en kvinde er dagens mor, Anne. Hun er nemlig født og opvokset i Finland, men har siden 2005 – efter at have mødt sin mand – boet permanent i Danmark. I dag er hun mor til to skønne børn; Elias på 5 år og Isabella på 22 måneder, og bor med sin familie i en villa i Hvidovre. Anne har en Cand.Merc i strategisk markedsføring fra CBS og arbejder til daglig som salgs- og marketings koordinator.

Men hvordan gør hun det egentlig? Det der med at opdrage børn, som både er danske og finske?

Hvordan ser en typisk dag ud hjemme hos jer?

 • Vågner kl. 6.00
 • Af sted på  arbejde kl. 7.30 og aflevering af børn
 • På arbejde kl. 8-16
 • Afhentning af børn
 • Hjemme kl. 16.30
 • Kl. 16.30-20.00:
  • Leg med børn
  • Madlavning
  • Oprydning
  • Andre aktiviteter og hobbyer
  • Putning af børn
 • Kl. 20:30-22_30 Tid uden børn (hvis de altså falder i søvn :) )
 • Kl. 22.30/23.00 går i seng

Hvordan hjælper du dine børn til forholde sig til deres finske arv, selvom de vokser op i Danmark ? Jeg prøver at snakke finsk til dem det meste af tiden. Derudover læser jeg børnebøger højt for dem på finsk, ser tegnefilm på finsk, synger på finsk og snakker finsk med familien i Finland. Vi rejser til Finland ca. 2 gange om året og besøger familien der. En gang i mellem laver jeg finske madretter, som børnene er glade for.

Har I nogle specielle finske traditioner I jeres famile? Vi tror på, at julemanden kommer fra Finland, og vi får besøg af julemanden, når vi fejrer jul i Finland. Ellers kan jeg ikke rigtigt huske, om vi har nogle specielle traditioner end dem, vi har i Danmark. Kulturen ændrer sig. Mange af de traditioner og højtider vi har i Danmark er de samme, vi også har i Finland som f.eks: jul, påske, halloween, fastelavn, Sankt Hans.

Men vi er meget opmærksomme på de ting som er finske, som f.eks. Angry birds, Fazer slik og chocolade, Mummi Troldene. Det kan børnene godt lide, og jeg minder dem om at de er finske ting.  

Hvad føler du, er det bedste, du kan give dine børn med I bagagen? Og gør du noget specielt for at klæde dem på til livet? Det vigtigste er, at jeg som mor udviser dem kærlighed, så at de føler, at de er elsket og ønsket uanset kultur eller sprog. På den måde kan de lære at elske sig selv og andre mennesker. Derefter er det vigtigt, at lære dem at være ansvarlige, glade og have en positiv indstilling, at være gode og venlige ved andre mennesker og være flittige – at arbejde hårdt, for penge og ting kommer ikke af sig selv.

Jeg prøver at være et godt eksempel, men det ikke er nemt altid. Der er tidspunkter, hvor man har mere overskud og der gør man ekstra ud af tingene. Men det vigtigste er, selv at være stabil hele tiden og holde fast i det man siger og gør.. ellers kan det blive forvirrende for børnene.

Derudover, er det vigtigt at ”læse” hvad barnet har brug for og prøve giv dem det. Vores tid og opmærksomhed er det, de oftest har mest brug for. Meningen med det at vi tilbringer tid sammen som familie, er at give vores børn gode oplevelser, som de kan huske resten af deres liv.

Mød en mor | Anne

Er der nogle finske børnemærker, du kan anbefale? Jeg bor i Danmark og køber også børnetøj i Danmark. Men af finske børnetøjsmærker, er jeg glad for Reima tec og Marimekko. 

Hvad er din største glæde som mor? At være nær mine børn og følge deres udvikling. Det er de små ting i hverdagen, der gør mig glad. Jeg elsker når de er glade og leger godt sammen, når vi spiller sammen eller bare ser en tegnefilm. 

Hvad ville du ønske du var bedre til som mor? Jeg ville ønske, jeg var bedre til at holde fast i finske traditioner. Det er svært og kræver en ekstra indsats, når man bor i et andet land. Vi har også nogle andre helligdage i Finland, og vi burde være bedre til at fejre dem, selvom vi bor i Danmark. For eksempel er d. 6 december en stor dag i Finland (Independence Day). Men når vi ikke har fri den dag i Danmark, er det svært at fejre den.

Hvad gør du for at forkæle dig selv? Når man har børn, er det også vigtigt at tage tid til sig selv… Jeg er ikke så god til det, men når det sker, er følgende ting højt oppe på listen: kurbad og sauna, massage, ansigsbehandling, café-/ shopping tur med min mand eller en veninde.

Hvad er dit bedste råd til andre mødre med børn, som vokser op med forældre fra to forskellige kulturer? Hold fast i dine rødder, din kultur og dit sprog. Tag det bedste fra begge kulturer og giv det videre til dine børn… Og lav en plan over, hvordan det skal gøres.

(Billeder: Private + Portræt)

Skriv kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *