Mød MIN mor

Jeg har glædet mig helt vildt til det her indlæg, fordi det vedrører en person, som står mit hjerte ganske nært; nemlig min mor. Hun hedder Anne, er 54 år gammel og mor til mig og mine 3 yngre søskende. Hun er uddannet radiograf og stråleterapist, og har arbejdet på både Riget og Herlev Universitetshospital. Men hun har også været hjemmegående mor i flere år, og det er noget af det, jeg husker allerbedst. Jeg elskede at have min mor derhjemme, og der fandtes næsten ikke noget bedre, end at komme hjem fra skole, sætte sig på køkkenbordet og bare snakke og fortælle om, hvordan det var gået i skolen.

Idag er det hende jeg ringer til, når jeg skal bruge et godt råd, når vi desperat mangler en babysitter eller når jeg har brug for en snak om livet generelt. Hun er verdensmester i hygge, laver verdens bedste boller i karry og så har hun sat en utrolig høj standard for, hvordan man er en kærlig, omsorgsfuld og betænksom mor.

Det har været vildt sjovt at lave det her interview – ikke mindst fordi der er mange ting om min egen barndom og opdragelse, jeg aldrig har fået sat ord på før. Og det giver på en eller anden underlig måde en ny indsigt i min egen baggrund. Så til alle jer derude med mødre, jeg kan varmt anbefale at dykke lidt ned i en snak med jeres mor om, hvorfor hun har gjort som hun har. Måske lærer I hinanden at kende på en ny måde.

Så TAK mor, fordi du ville være med. Jeg elsker dig!

Det hårdeste ved at være mor til 4 børn er at… undvære sin nattesøvn !! Ellers syntes jeg ikke det er hårdt at have børn. Det er en del af det at være til. Det bliver I virkeligheden først hårdt I det øjeblik man fylder sit liv med for mange ting og glemmer at prioritere.

Det er lettere at have voksne børn (fremfor små børn) fordi… alle de praktiske ting klarer de selv! Der er mere tid til sig selv og alle de ting der har været på “ stand by” i årenes løb. Det er slut med at opdrage, (men ikke komme med gode råd) og sige sin mening, når man bliver spurgt! Det er en stor lettelse at have sine børn ude af det etablerede skolesystem som gennem de sidste 20 år absolut ikke har udviklet sig til det bedre. Jeg føler med de forældre der først skal til at begynde eller står midt I det. Skulle jeg vælge om i dag, ville jeg nok sende mine børn I privatskole med det samme.

Jeg håber, mine børn har lært fra deres opvækst at… tro på sig selv. Det er vigtigt at have selvtillid og kende sine forsider og bagsider. Jeg håber, de har lært, at acceptere hvem de er og ind imellem har det fint med at have andre meninger end flertallet. Det er stærkt at turde stå ved sine beslutninger. Jeg håber, de har lært at være ærlige overfor dem selv og deres omgivelser. Jeg håber de er enige med mig I at der er stor tilfredsstillelse I at klare sig selv og have sunde fritidssinteresser.

Jeg bliver glad/stolt, når… man f.eks sidder til en forældrekonsultation og ens barn bliver rost til skyerne. Ikke så meget for deres boglige formåen, men fordi de roses for deres måde at være på og omgås de andre elever. Fordi det bemærkes at de har respect for andre, taler ordentligt, gerne hjælper, tager ansvar og passer deres ting. Jeg bliver glad når jeg ser, at mine børn har glæde af hinanden, hjælper hinanden, savner hinanden og bruger hinanden I hverdagen. Jeg bliver eksta glad, når de har success og trives med det, de nu har gang i.

Set i bakspejlet ville jeg ønske at… Tja, jeg ved ikke rigtig. Jo, at jeg havde været lidt mere striks med, at de skulle læe at spille et instrument. Jeg tror I hvert fald to af mine børn ærgrer sig lidt over de stoppede. Jeg spillede selv meget som barn og havde rigtig meget glæde af det. Noget af det jeg lærte dengang bruger jeg stadig. Jeg gjorde det helt frivilligt, og man kan bare konkludere at interesser er forskellige.

Mit bedste minde med familien er… LEG. Vi har leget og grinet meget, og det er gratis. Det har været legepladser, vandreture, ferier, bygge huler, bytte forældre-/bøneroller, spil, boldspil, restaurant spisestue, historielæsning, strand, ski,  dukketeater, stopdans, Pippi-baner ( det ved man hvad er hvis man har været i Vimmerby i Sverige) og meget mere…..

For at hjælpe mine børn til at have et tæt søskendeforhold, har jeg… jamen jeg har nok bare forventet at de respekterede hinanden og hjalp hinanden, og så har vi lavet meget sammen som familie og vist interesse for hinandens aktiviteter. Børnene har ofte skiftes til at vælge noget vi skulle, og de andre har måttet acceptere at deltage, selvom det ikke lige var det, man havde lyst til, og det er jo næsten altis endt med at alle havde det sjovt. Der har været perioder hvor de absolut ikke tålte at se hinanden på værelserne, men der har også været perioder, hvor de absolut måtte sove sammen. Det er vist bare sådan det er!

Det bedste ved at blive mormor er… at man bare kan hygge og knus-elske og lade 2 og 5 være lige.

Mormor-rollen er anderledes end mor-rollen fordi… man ikke føler “ejerskab” eller ansvar på samme måde. Selvfølgelig kan man have bekymringer og tanker, men ansvaret er hos forældrene og de må træffe beslutningerne. Man kan tillade sig at forkæle, når man er på hejmmebane, men må stadig acceptere forældrenes måde at opdrage og håndtere barnet på, selvom man måske syntes man er meget klogere og lige ved hvordan. Det kan være en svær balance.

Jeg håber mit barnebarn… selvfølgelig altid vil være sund og rask og få et sorgløst liv. Ren utopi, men det er vel det vi alle ønsker for os selv og andre. Vi håber de skal få et godt , langt og lykkeligt liv. Men  jeg håber hun vil vokse op med selvtillid og gå –på –mod, have gode venner og altid vil føle sig elsket.

Jeg vil gerne være sådan en bedsteforælder som… børnebørn har tillid til og de føler sig hjemme hos, når de besøger én. At bedsteforældrenes hjem er et andet hjem, hvor man kan komme og gå uden at blive inviteret.

Hvad er dit bedste råd til mødre med småbørn? Tal meget med dit barn og brug så meget tid med dem som muligt. De spejler sig I voksne, og det kræver selvfølgelig noget af os og vores opførsel. Der er en grad af sandhed i, at æblet sjældent falder langt fra stammen. Fyld dem med de holdninger og værdier, du syntes er de vigtigste, så når de møder verden, at de har noget at holde den op imod. På den måde er de ikke så nemme at påvirke i forkerte retninger og vil være mere tilbøjelige til at holde fast ved det, de har lært som værende godt og sandt.

Skriv kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *